zijn vleugels uitslaan


zijn vleugels uitslaan 1.0

zich van een gezag bevrijden en zelfstandig worden

Algemene voorbeelden


'Ja, ik woon nog steeds in m'n ouderlijk huis, het wordt dus wel eens tijd m'n vleugels uit te slaan.'

Meppeler Courant,

Maar Peter bleef onvermurwbaar. Als papa lid werd, trok Peter zijn handen van hem af, 'en ik zal een keer die hele pak schuldbriefkes bovenhalen.' 'Maar, vader, dat gold vóór de oorlog, omdat we dan miserie konden krijgen met de Belgische staat en 't katholiek onderwijs, maar nu gaat Vlaanderen zijn vleugels uitslaan, waarom mag ik er niet bij zijn?' 'Staf, beloofd is beloofd. Ge hebt het gezworen de dag dat ik u die lening van honderdduizend gegeven heb. Zoals ik heb moeten zweren aan de bisschop dat geen kind van mij officieel lid zou worden van een anti-belgische groepering.'

Het verdriet van België, Hugo Claus,

zijn vleugels uitslaan 2.0

zijn activiteiten of actieterrein uitbreiden

Algemene voorbeelden


Computergestuurde veevoederfabrieken met torenhoge silo's, fabrieken van verpakkingsmateriaal en volledig geautomatiseerde sorteer- en inpakapparatuur hebben elk op hun terrein een flink graantje meegepikt van de ontwikkeling in de agrarische sector. En daarbij hebben zij hun vleugels uitgeslagen tot ver over de landsgrenzen.

http://www.barneveld.nl/index2.html

Het Amerikaanse bedrijf Motorola is bij voorbeeld actief op het terrein van paging en ook Siemens, Alcatel en anderen hebben, meestal via joint ventures, al hun vleugels uitgeslagen.

NRC,